درباره اداره گنجینه ها

در حال حاضر، موسسه فرهنگی موزه‌های بنیاد ۱۲گنجینه فعال تخصصی با عناوین زیر را اداره می‌کند:
“بافته‌”، “تندیس”، “پول و جواهر و آرایه ”، “جنگ‌افزارهای تاریخی”، “هنر سفال”، “رنگ و نقش”، “تماشاگه تاریخ”، “سازه‌های معماری”، “خودروهای تاریخی”، “زمان”.

موسسه فرهنگی موزه‌های بنیاد همواره از گنجینههای موجود برای برگزاری تورهای آشناسازی مجموعه‌های برون سازمانی با موزه‌ها و گنجینههای موسسه و مشارکت در رویدادهای ویژه بیرون از موسسه با هدف تعمیق فعالیتهای پژوهشی استفاده می‌نماید.
اقدامات این بخش عبارتند از:

  • برگزاری نمایشگاه‌های موقت؛
  • آسیب‌شناسی اشیاء و آثار موزه‌ای؛
  • تشکیل کارگاه تجهیز گنجینهها؛
  • مرمت اشیاء، آثار و ساختمان‌های ثبت شده و تحت نظر؛
  • تکمیل مرحله به مرحله‌ی اطلاعات مستند اشیاء در پوشه‌های مستقل برای هر شیء؛
  • پیشگیری و نظافت علمی اشیاء با استفاده تجارب دیگر موزه‌ها و سازمان‌های تخصصی؛
  • تهیه تصویر اشیا جهت مستند کردن سوابق آنها و نیز بهره‌برداری‌های هنری و انتشاراتی؛
  • خدمات پژوهشی دانشجویی؛
  • تهیه شناسنامه اشیای موزه‌ای؛

معرفی اجمالی گنجینه های موسسه فرهنگی موزه های بنیاد

  1. گنجینه بافته: بیش از ۱۰۰۰ قلم بافته متشکل از قالیچه ها و قالیهای دستباف، قطعات پرده خانه خدا، تن‌پوش‌های سنتی و یونیفورم‌های نظامی، و انواع پارچه‌های نفیس دست‌دوزی شده مزین به تزئینات گوناگون در این گنجینه نگهداری می‌شود. قدیمی‌ترین بافته‌های گنجینه با قدمتی بالای هزارسال به کفن‌های آل‌بویه موسوم است.
  2. گنجینه تندیس: در گنجینه تندیس حدود ۱۱۰۰ اثر حجمی، شامل تندیس‌های بزرگ و کوچک از جنس برنز، فولاد و سنگ و غیره در رنگ و اندازه‌های گوناگون با قدمت‌های متنوع نگهداری می‌شود.
  3. گنجینه پول و جواهر وآرایه: این گنجینه اختصاص به نگهداری اشیای مبادلاتی و پول‌های رایج در تاریخ ایران شامل حلقه‌های تبادل، سکه‌های ایرانی ( پیش از اسلام و بعد از اسلام ) و سکه‌های خارجی، اسکناس‌های ایرانی و خارجی، اوراق بهادر و بیش از ۶۰۰ هزار قطعه تمبر دارد. کامل‌ترین مجموعه‌ی زیورآلات تاریخی ایران از هزاره‌های قبل از میلاد تا دوران معاصر در این گنجینه نگهداری می‌شوند.
  4. گنجینه مطبوعات: گردآوری شماره‌های خاص از عناوین مطبوعات تاریخی کشور،به ویژه اولین‌های مطبوعات ایران هدف اصلی گنجینه مطبوعات می‌باشد.
  5. گنجینه جنگ‌افزارهای تاریخی: گنجینه جنگ‌افزار با در اختیار داشتن مجموعه‌ای از انواع سلاح‌های گرم و سرد و ابزار دفاعی نظیر تپانچه،شمشیر، تیرو کمان، سپر و کلاه خود … ، و نیز سلاح‌های هزاره‌های قبل از میلاد، مجموعه‌ای ارزشمند جهت پژوهش در زمینه انواع جنگ‌افزار و روش‌های مختلف ریخته‌گری برنز و آهنگری به شمار می‌رود.
  6. گنجینه هنر سفال: گنجینه سفالینه‌ها با در اختیار داشتن مجموعه‌ای متشکل از حدود ۱۶هزار قطعه سفال از دوره‌های پیش ازتاریخ،تاریخی و اسلامی، یکی از کم نظیرترین مجموعه‌های کشور است. قدیمی‌ترین سفالینه‌های گنجینه، قدمتی بیش از هفت هزار سال داشته و مربوط به حوزه‌های فرهنگی و جغرافیایی مختلف ایران هستند.
  7. گنجینه رنگ و نقش: این خزانه شامل بیش از ۳۰۰۰ اثر تابلوی نقاشی و خط از دوره‌های مختلف تاریخی ایران به ویژه از دوره صفویه به بعد، و همچنین آثار غیر ایرانی هنرمندان اروپایی از حدود قرن ۱۷ میلادی تا دوره معاصر است.
  8. گنجینه تماشاگه تاریخ: در این گنجینه، مجموعه‌ایی از ابراز کار و زندگی و دیگر عناصری که در زندگی مردم تهران از آن استفاده می‌شود متمرکز گردیده است. از جمله غنی‌ترین و متنوع‌ترین گنجینه موسسه به لحاظ جنس با بیش از۲۰هزار شیء است که از مهمترین آنها می توان به آثار شیشه‌ای، سنگی، فلزی، سرویس‌های غذاخوری چینی و کریستال، عاج و قلمدان و ابزار روشنایی اشاره کرد.
  9. گنجینه سازه‌های معماری: مجموعه‌ای از عناصر چوبی به کار رفته در معماری بناهای ایرانی و مبلمان و غیره از دوره‌های صفوی تا امروز در این گنجینه گردآوری شده‌اند.
  10. گنجینه خودروهای تاریخی: شامل خودروهای منحصر به فرد از کمپانی‌های معروف دنیا از قبیل: فورد، بنز، فراری، بنتلی، فولکس، کادیلاک  و …
  11. گنجینه زمان: در این گنجینه انواع ساعت‌های مکانیکی شامل: دیواری، طاقچه‌ای، جیبی، مچی و غیره موجود است.